Kasko sigortası, sigortalının aracını kaza ve hasar risklerine karşı güvence altına alan bir araç sigortasıdır. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda sigortalıya tazminat ödenmesi için yapılır.
Kasko; trafik sigortasının aksine karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır. Böylelikle hem aracınız hem de bütçeniz güvence altına alınmış olur. Kaza veya hasar durumlarında kasko sayesinde büyük maliyetlere katlanmak zorunda kalmazsınız.
Kasko Ne Demek?
Kasko resmi adıyla "Kara Araçları Kasko Sigortası" olarak ifade edilebilir. Kaskonun konusu motorlu ve motorsuz olan kara araçlarının kasko genel şartları içerisinde belirtilen riskler durumunda maddi zararı karşılamasıdır.
Kasko Ne İşe Yarar?
Kasko sigortası, trafik sigortası gibi zorunlu bir araç sigortası değildir ama kaskolu aracın birçok avantajı vardır. Hem geniş teminat yelpazesiyle araç sahibine birçok avantaj sağlar, hem de hasar durumunda tamir masraflarını karşılayarak bütçenizi koruma altına alır.
Kasko sigortasının öne çıkan avantajları şöyledir;
- Aracınız kaza sırasında ya da park halindeyken hasar görürse tamir masraflarını kasko sigortası karşılar. Bu sayede çoğunlukla yüksek maliyetli olan hasar masraflarını kendi cebinizden ödemek zorunda kalmazsınız.
- Kasko sigortasında yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı ile kaza sonucu karşı tarafa verilen zararları da kasko sigortanız ile ödeyebilirsiniz. Trafik sigortası karşı tarafa verilen hasarları karşılasa da belirli limitlerle sınırlıdır. Günümüzde de kaza sonucu hasar masraflarının çok yüksek çıktığınızı düşünürsek trafik sigortası karşı tarafın zararını karşılamada yetersiz kalabilir. İMM teminatı yüksek olan bir kasko tercih ederseniz trafikteki kaza risklerine karşı bütçenizi koruma altına almış olursunuz. Limit sınırı olmayan İMM teminatlı kasko sigortaları da oldukça avantajlıdır. Kaza sonucu karşı tarafın aracında hasar masrafı ne kadar yüksek olursa olsun limitsiz İMM teminatı olan kasko sigortanız varsa kendi bütçenizden hiç bir ödeme yapmazsınız.
- Kasko sigortası yaptırdığınız zaman aracınızı arıza ve hasar durumlarında sigorta şirketinin anlaşmalı servislerine götürebilirsiniz. Tamir ve onarım için servis aramakla uğraşmak yerine kasko sigortalarının geniş anlaşmalı servis ağından yararlanarak hızlıca işlemlerinizi halledebilirsiniz. Bazı kasko ürünlerinde anlaşmalı servisler serbest seçimli olabilir, bu seçeneği tercih ederseniz dilediğiniz serviste kasko poliçenizi kullanabilirsiniz.
- Kaza ya da bir arıza sonucu aracınız yolda kalırsa çekici çağırmanın belirli masrafları vardır. Kaskonuz var ise yol yardım teminatı içerisinde yer alan çekici hizmetinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
- Yine kaza sonucu aracınızı servise bırakmak durumunda kalırsanız, kaskonuzun ikame araç teminatını kullanarak geçici bir araba alabilirsiniz. Bu sayede poliçenizde belirtirtilen süre kadar arabanız servisteyken araçsız kalmazsınız.
Kaskonun Kapsamı Nedir?
Kasko zorunlu bir sigorta türü olmamakla beraber aracın yanması ya da çalışanması gibi durumlar için standart teminatlar içerir. Tabii talep edildiği durumlarda, bu teminatların kapsamı genişletilebilir. Sigorta şirketlerinin teminatları belirlediği kasko ürünlerini arasından ihtiyacınıza karşılık vereni rahatlıkla seçebilirsiniz. Kasko neleri karşılar konulu yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Aynı şekilde yabancı plakalı araçlar da ülke sınırlarımız içerisinde kazaya karışanilir. "Yabancı Araçların Kasko Sigortası Olur mu?" yazımızdan bu konu ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.Kasko teminatlarının, aracın kazaya açık olduğu her yerde geçerli olabilmesi için yurt dışı teminatının da ek teminat olarak alınması gerekir.
Kıymet Kazanma Tenzili Nedir?
Araçla yapılan kaza ya da sürekli kullanımdan ötürü aracın hasar görmesi durumunda araçtaki bazı parçaların değişmesi gerekebilir. Yeni eklenen “sıfır parçaların” bedeli, eski parçalardan daha yüksek olacağından sigorta eksperi de bu değişecek parçaların değerini, kaza sonrasında ödenecek olan tazminat tutarından düşer. Böylece aracın değerinin kasko sigortası yaptırılmadan önceki değerinden yüksek olmaması amaçlanır. Bu işleme de “kıymet kazanma tenzili” denir.
Kasko sigortasında ek teminat olarak “eskime payı düşmeme teminatı” yaptırıp kıymet kazanma tenzili işleminin es geçilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle kaza ve hasar sonrasında aracınızda oluşan değer artışı, tazminat bedelinden düşülmez ve aracınızın değeri yükselmiş olur.
Kasko Nasıl Yapılır?
Kasko sigortasını internetten kolaylıkla yapabilirsiniz. Kasko teklifi almak için bilgilerinizi girmeniz yeterli, sadece 2 dakikada anlaşmalı sigorta şirketlerinin farklı farklı kasko ürünlerini görebilirsiniz. En ucuz fiyatlı kasko sigortasından en kapsamlı teminatlara sahip kasko poliçesine kadar tüm teklifleri tek bir ekranda inceleyebilirsiniz. Bu sayede ihtiyaçlarınıza en uygun olanı rahatlıkla seçmeniz mümkün olur. Online ödeme ile kaskonuzu satın aldıktan sonra poliçeniz e-mail adresinize gönderilerek güvenceniz anında başlatılır.
"LPG'li araca kasko yapılır mı?" öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Ne Kadar?
Kasko bedeli ne kadar sorusunun cevabı her araç sahibine göre değişiklik gösterir. Geçmiş hasarsızlık durumu, aracın yaşı, sürücünün yaşı gibi birçok faktör kasko primi etkiler. Bu nedenle kasko fiyatları için en net ve güncel bilgiyi almak için teklif almanızda fayda var.
Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Neler?
Trafik sigortası ile kasko farkı, temel olarak zorunlu olup olmama durumuyla açıklanabilir. Kasko; zorunlu olmayan, araç sahiplerinin tercihine bırakılmış bir sigortadır. Trafik sigortası ise trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu bir uygulamadır.
Bunların yanında kasko sigortası, aracı ve araç sahibini güvence altına alır. Trafik sigortası ise üçüncü kişilere verilen maddi ya da fiziki zararları kapsar. Ayrıca trafik sigortasında prim sınırı devlet tarafından belirlendiği için standarttır. Kasko sigortasında ise ödenecek prim tutarı, poliçenin kapsamına göre değişiklik gösterir.
Kasko Muafiyeti Nedir?
Kasko muafiyeti, araçta meydana gelen hasarın belirli bir kısmının sigortalı tarafından karşılanması durumuna denir. Örneğin 50.000 TL sigorta bedeli ve 500 TL muafiyet seçeneğiyle aracınıza sigorta yaptırdığınızı düşünün. Böyle bir durumda, aracın 500 TL’ye kadar olan hasar masrafını sigortalı olarak siz karşılarsınız. 500 TL ve 50.000 TL arasında olan masrafları ise anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketi öder.
Kasko Poliçesi Nedir, Ne Kadar Süreyle Düzenlenir?
Sigortalı aracın alacağı hasarlardan hangilerinin karşılanacağının belirtildiği şartnameye kasko poliçesi denir. Teminat durumları, sorumluluklar, sigortalının ve sigorta şirketinin hakları, teminat altına alınmayan haller, kaza ve zarar halinde sürecin nasıl belirleneceği gibi durumlar kasko poliçesi kapsamında belirlenir. Kasko poliçeleri genellikle 1 yıl süreyle düzenlenir.
Kasko poliçesinin iptal edilmesi de gerekebilir. Kasko iptali hakkında detayları için tıklayın.
Kasko Poliçe Teminatı Ne Zaman Başlar?
Kasko poliçe teminatının sigorta priminin tamamı ya da taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa primin ilk taksidinin, poliçe hazırlandıktan sonra poliçenin teslimine kadar ödenmesi gerekir. Poliçe sahibi, primi veya peşinatı ödemezse poliçe kendine teslim edilmiş olsa bile poliçe teminatı başlatılmaz.
Ödemenin zamanında yapılmasının ardından sigortanın başlangıcı ve bitişi -taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça- Türkiye sınırları içinde 12.00’de başlar ve bitiş gününde aynı saatte sona erer. Sigortalı, araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde rizikonun (zararın) gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Rizikonun yani bir zararın gerçekleşmesi halinde sigortacı, hasar ile ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmek zorundadır.
Kaskolu aracın çalınması durumunda -aracın bulunma ihtimaline karşılık 30 günlük bekleme süresi bulunur. Bu süre zarfında araç hâlâ bulunmadıysa bu durumda aynı işlemler ile sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Araç bu süre içinde hasarlı olarak bulunursa oluşan hasar sigorta şirketi tarafından kasko dahilinde ödenir. Eğer ödemeler konusunda anlaşma sağlayamazsanız bu durumda da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmanız gerekir.
Kasko Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kasko poliçe sorgulamasını hem e-Devlet üzerinden hem de Tüm Sigorta Birliği - Poliçe Sorgulamaları sayfasından yapabilirsiniz. Kasko poliçe sorgulama yapabilmeniz için sadece TC kimlik numaranız ve plaka bilginize ihtiyaç var. Sonrasında herhangi bir trafik kazası durumunda poliçeniz yanınızda olmasa dahi kasko yaptırdığınız şirket bilgisi, kaskonuzun başlangıç ve bitiş tarihi gibi detaylı bilgilere anında ulaşabilirsiniz.
Siz de kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız sigortabirligi.org.tr üzerinden, uzun araştırmalar yapmadan birçok kasko teklifi alabilirsiniz! Dilerseniz